„Europejska kuchnia na wyciągnięcie ręki – zagraniczne staże technika żywienia
i usług gastronomicznych” – 2016-1-PL01-KA102-025059
projekt realizowany w ramach działania „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego, na zasadach programu Erasmus+.
Jest on realizowany w IV osi priorytetowej Innowacje społeczne i współpraca ponadnarodowa w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 (PO WER).
Dofinansowanie projektu z UE: 140.328,00 EUR
Projekt realizowany w okresie: 15.11.2016 r. – 14.06.2018 r.
Projekt realizowany z udziałem: Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu i Zespołu Szkół Nr 1 w Opatowie.
Celem projektu jest: podniesienie kompetencji zawodowych zwiększających szansę znalezienia pracy na lokalnym rynku pracy, w Polsce, w Europie, zdobycie zagranicznego doświadczenia zawodowego uczniów ZSGiH w Sandomierzu i Zespołu Szkół Nr 1 w Opatowie, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, promowanie współpracy i mobilności pomiędzy systemami kształcenia i szkolenia w UE oraz przygotowanie młodzieży do wykorzystania zdobytych doświadczeń oraz wiedzy na rynku pracy. W projekcie weźmie udział 32 uczniów z ZSGiH w Sandomierzu oraz 32 uczniów z ZS Nr 1 w Opatowie kształcących się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Projekt zakłada dwa wyjazdy 3-tygodniowe na staż do Portugalii (maj/listopad 2017) oraz dwa wyjazdy 3-tygodniowie na staż do Hiszpanii (marzec 2018). Partnerami zagranicznymi projektu są: AENIE z Portugalii oraz Europroyectos Erasmus Plus S.L z Hiszpanii.
Podsumowaniem stażu jest uzyskanie:
- certyfikatu Europass Mobilność, uznawanego we wszystkich krajach Unii Europejskiej, który w sposób jednolity prezentuje zakres zdobytego doświadczenia.
- certyfikatu ukończenia kursu przygotowawczego, który obejmuje przygotowanie językowe, kulturowe i pedagogiczne.
- certyfikatu ukończenia całości zagranicznego kształcenia zawodowego.
Dokumenty projektowe:
REGULAMIN REKRUTACJI I UCZESTNICTWA W PROJEKCIE – Europejska kuchnia na wyciągnięcie ręki
Więcej informacji:
Koordynator projektu: Beata Wolnik, tel. 602 889 185, e-mail: wolnik.fmw@gmail.com
https://www.facebook.com/Europejska-kuchnia-w-zasi%C4%99gu-r%C4%99ki-1257465227646482/?fref=ts
O naszym projekcie przeczytacie także: